niedziela, 13 października 2013

Domowa pizza na cienkim cieście

Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was nasz ulubiony przepis na domową pizzę. Zarówno my, jak i nasze rodziny ją uwielbiają. Nie mogłyśmy się zdecydować na jedną jej wersję, dlatego podzieliłyśmy ją na cztery części i na każdej ułożyłyśmy inne dodatki. Tak nam smakowała, że zjadłyśmy całą tylko we dwie:) Pizza jest lekka, puszysta i chrupiąca, a polana sosem pomidorowym wprost rozpływa się w ustach. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i przygotować samemu ciasto na pizzę, ponieważ smakuje wybornie. Lubimy domową pizzę, a zapach jaki roznosi się po domu w czasie pieczenia jest nie do opisania. Dzisiaj podajemy przepis na ciasto (z podanych składników wychodzą dwie pizze), a już niedługo poznacie nasz sposób na klasyczny sos pomidorowy. 
Zapraszamy Was również na nasz świeżo utworzony profil na fb :)

Składniki:

500g mąki tortowej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli

kasza manna do podsypania ciasta

domowy sos pomidorowy

Ulubione dodatki:
mozzarella, ser żółty
pieczarki
oliwki, kukurydza, groszek
cebula
wędlina
suszone pomidory
rukola






Przygotowanie:

1. Drożdże z cukrem i łyżeczką mąki rozpuść w łyżce ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż mieszanka zacznie gęstnieć.

2. Mąkę z solą wsyp do miski. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę, drożdże i wodę (nie wlewaj od razu całej wody, lepiej dodawać ją stopniowo). Możesz również tak jak my dodać suszone oregano (1 łyżkę)  lub ulubione zioła. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.




3. Ciasto umieść w misce (możesz je lekko zwilżyć wodą po wierzchu, żeby nie wyschło), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części.* Posyp blat mąką wymieszaną z kaszą manną. Manna sprawi, że ciasto będzie od spodu chrupiące. Jedną część powtórnie zagnieć i rozwałkuj na taką grubość, jaką lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że ciasto lekko urośnie podczas pieczenia, więc nie może być za grube.
* Jeśli nie będziesz przygotowywać drugiej części ciasta tego samego dnia, owiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki lub zamrażalnika.

5. Przełóż rozwałkowane ciasto na specjalną blachę do pizzy lub zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podwiń do góry. Wierz ciasta posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nim swoje ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 20-25 minut, aż brzegi i spód się zarumienią. Podawaj na gorąco.


Nasze oceny:

Basia: Według mnie jest to najlepsza domowa pizza jaką jadłam. Ciasto jest puszyste, nie za grube i z chrupiącym spodem. Najbardziej smakowała mi wersja z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Moja ocena: 10/10!

Julka: Uwielbiam pizze na cienkim spodzie więc nasza wersja okazała się dla mnie idealna. Z dodatków polecam mozzarellę i pieczarki, chociaż wszystkie składniki pasowały do siebie bardzo dobrze. Moja ocena: 10/10. 

10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter