Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was nasz ulubiony przepis na domową pizzę. Zarówno my,
jak i nasze rodziny ją uwielbiają. Nie mogłyśmy się zdecydować na jedną
jej wersję, dlatego podzieliłyśmy ją na cztery części i na każdej
ułożyłyśmy inne dodatki. Tak nam smakowała, że zjadłyśmy całą tylko we
dwie:) Pizza jest lekka, puszysta i chrupiąca, a polana sosem
pomidorowym wprost rozpływa się w ustach. Naprawdę warto poświęcić
trochę czasu i przygotować samemu ciasto na pizzę, ponieważ smakuje
wybornie. Lubimy domową pizzę, a zapach jaki roznosi się po domu w
czasie pieczenia jest nie do opisania. Dzisiaj podajemy przepis na
ciasto (z podanych składników wychodzą dwie pizze), a już niedługo poznacie nasz sposób na klasyczny sos pomidorowy.
Zapraszamy Was również na nasz świeżo utworzony profil na fb :)
Składniki:
500g mąki tortowej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
kasza manna do podsypania ciasta
domowy sos pomidorowy
Ulubione dodatki:
mozzarella, ser żółty
pieczarki
oliwki, kukurydza, groszek
cebula
wędlina
suszone pomidory
rukola
Przygotowanie:
1. Drożdże z cukrem i łyżeczką mąki rozpuść w łyżce ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
2. Mąkę z solą wsyp do miski. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę, drożdże i wodę (nie wlewaj od razu całej wody, lepiej dodawać ją stopniowo). Możesz również tak jak my dodać suszone oregano (1 łyżkę) lub ulubione zioła. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
3. Ciasto umieść w misce (możesz je lekko zwilżyć wodą po wierzchu, żeby nie wyschło), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Nasze oceny:
Basia: Według mnie jest to najlepsza domowa pizza jaką jadłam. Ciasto jest puszyste, nie za grube i z chrupiącym spodem. Najbardziej smakowała mi wersja z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Moja ocena: 10/10!
Julka: Uwielbiam pizze na cienkim spodzie więc nasza wersja okazała się dla mnie idealna. Z dodatków polecam mozzarellę i pieczarki, chociaż wszystkie składniki pasowały do siebie bardzo dobrze. Moja ocena: 10/10.
500g mąki tortowej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
kasza manna do podsypania ciasta
domowy sos pomidorowy
Ulubione dodatki:
mozzarella, ser żółty
pieczarki
oliwki, kukurydza, groszek
cebula
wędlina
suszone pomidory
rukola
Przygotowanie:
1. Drożdże z cukrem i łyżeczką mąki rozpuść w łyżce ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
2. Mąkę z solą wsyp do miski. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę, drożdże i wodę (nie wlewaj od razu całej wody, lepiej dodawać ją stopniowo). Możesz również tak jak my dodać suszone oregano (1 łyżkę) lub ulubione zioła. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
3. Ciasto umieść w misce (możesz je lekko zwilżyć wodą po wierzchu, żeby nie wyschło), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
4.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części.* Posyp blat mąką wymieszaną z kaszą manną. Manna sprawi, że ciasto będzie od spodu chrupiące. Jedną część powtórnie
zagnieć i rozwałkuj na taką grubość, jaką lubisz najbardziej. Pamiętaj
jednak, że ciasto lekko urośnie podczas pieczenia, więc nie może być za
grube.
*
Jeśli nie będziesz przygotowywać drugiej części ciasta tego samego
dnia, owiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki lub zamrażalnika.
5.
Przełóż rozwałkowane ciasto na specjalną blachę do pizzy lub zwykłą
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podwiń do góry.
Wierz ciasta posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nim swoje ulubione
dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 20-25 minut, aż brzegi i spód się zarumienią. Podawaj na gorąco.
Nasze oceny:
Basia: Według mnie jest to najlepsza domowa pizza jaką jadłam. Ciasto jest puszyste, nie za grube i z chrupiącym spodem. Najbardziej smakowała mi wersja z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Moja ocena: 10/10!
Julka: Uwielbiam pizze na cienkim spodzie więc nasza wersja okazała się dla mnie idealna. Z dodatków polecam mozzarellę i pieczarki, chociaż wszystkie składniki pasowały do siebie bardzo dobrze. Moja ocena: 10/10.
Wiecie co dobre ;D
OdpowiedzUsuńAż czuję jej zapach, jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy:)
UsuńZazwyczaj robię na grubszym cieście, bo lubię taką bułę, ale wszyscy wolą na cienkim, więc na pewno wypróbuję Wasz przepis :).
OdpowiedzUsuńPizza - zawsze, idealna!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńale mi ochoty zrobiłyście na pizze
OdpowiedzUsuńPizza, chyba nigdy mi sie nie znudzi!
OdpowiedzUsuńNam również nigdy się nie znudzi:)
UsuńDziś na obiad pizza! :) Maniek wyrabiał ciasto, aż miska pękła:P
OdpowiedzUsuń